16.6.2017

Turvallinen koulutie on yhteispeliä – työmaalla panostetaan liikenneturvallisuuteen

Lasten liikenneturvallisuus ja sujuva koulumatka ovat Mechelininkadun urakassa syksyn avainteemoja. Hankkeessa järjestetään syksyllä myös liikenneaiheinen taidetempaus Taivallahden peruskoulun uusien ekaluokkalaisten kanssa.

Koulujen alun alla jokaisen aikuisen on tärkeää miettiä omaa liikennekäyttäytymistään ja sitä, mitä itse voi tehdä turvallisemman liikenteen puolesta. 

Turvallinen koulutie on aikuisten esimerkin varassa. Alakouluikäiset lapset havainnoivat liikennettä vielä puutteellisesti. Auton nopeuden tai etäisyyden arviointi on vaikeaa pienimmille koululaisille, ja myös vaaratilanteiden tunnistaminen kehittyy vasta iän myötä. 

“Tietöiden keskellä on tärkeää käydä yhdessä vanhempien ja koulun kanssa läpi, mitä reittiä saa kulkea, ja mistä ei missään tapauksessa pidä lähteä oikomaan. Aikuisten esimerkki ohjaa lasten liikkumista, ja siksi koulumatkaa on hyvä harjoitella yhdessä monta kertaa etukäteen”, kertoo projektipäällikkö Petra Rantalainen.

Työmaa-alueen läheisyydessä liikuttaessa on noudatettava aina erityistä varovaisuutta:

  1. Vanhemmat näyttävät lapsille mallia turvallisesta reitistä. Työmaalla on tärkeää noudattaa annettuja ohjeita. Älä lähde oikomaan, vaan seuraa opasteita ja opeta niiden mukainen reitti myös lapsille.
  2. Kasvata lapsi valppaaksi. Työmaan läheisyydessä ei pidä keskittyä puhelimeen tai leikkiin.

Vastuu liikenteessä on aina aikuisella. Näytetään yhdessä turvallista esimerkkiä.