8.11.2017

Mechelininkadulle istutetaan ensimmäiset uudet puut

Ensimmäiset uudet lehmukset saapuvat Mechelininkadulle tänään. Puiden istutus aloitetaan Nordenskiöldin aukion ja Rajasaarentien väliseltä osuudelta.

Mechelininkadun perinteikäs lehmuskuja oli parturoitava remontin tieltä, sillä vanhat puut tuskin olisivat selvinneet hengissä peruskorjauksesta, jossa väylä kaivetaan auki koko leveydeltään. Maanalaisten putkien ja johtojen uusiminen sekä jo valmiiksi kovia kokeneet puunjuuret olisivat olleet hankala yhtälö.

– Katupuut ovat asukkaille rakkaita. Kun ne joudutaan kaatamaan remontin tieltä, aiheuttaa se tietenkin paljon surua. Kaunis, vehreä ja viihtyisä kaupunkiympäristö on meille tärkeä tulevaisuudessakin ja nyt on ilo päästä istuttamaan ensimmäiset lehmukset alueelle, projektipäällikkö Petra Rantalainen kertoo.

Uudet puut saapuvat Ruotsista

Helsingin kaupunki hankkii monivuotiset kasvit kilpailuttamalla useita eri taimistoja. Nyt kilpailun voittaneella suomalaisella taimistolla on ruotsalainen alihankkija, jolta löytyi riittävä määrä sopivan kokoisia taimia. Suomesta ei ole toistaiseksi saatavilla oikean kokoisia puita.

Helsingin kaupungin asiantuntijat kävivät valitsemassa puut paikan päällä ruotsalaisen alihankkijan taimitarhalla.  

– Puut on merkitty meille varatuiksi. Ensimmäisessä erässä saamme noin nelimetrisiä lehmuksia, joiden lajikkeet ovat ’Linn’ ja ’Rancho’. Toinen lajikkeista oli vielä puiden valintavaiheen aikana täydessä kasvussa, minkä vuoksi istutusajankohtaa siirrettiin myöhäisemmäksi, kaupungin taimikoordinaattori, projektinjohtaja Eva-Lisa Karlsson kertoo.

Puut kuljetetaan Suomeen rekalla. Kaikkiaan puita tulee ensimmäiseen istutukseen 32, joista neljä on varapuita.

Uusien istutettavien lehmuslajikkeiden valinnassa tärkeää oli, että puut soveltuvat haastavaan katutilaan.  

– Olemme siinä mielessä puun ja kuoren välissä, että kaikki haluavat nähdä vanhojen suurten puiden tilalle istutettavan samankokoisia uusia puita. Käytännössä tämänkokoisia puita kadun varteen ei tulla istuttamaan, vaikka kaupunki onkin hankinnassa määritellyt taimikoon mahdollisimman suureksi. Taimikoko on määräytynyt kasvupaikan olosuhteiden lisäksi puiden lajikeominaisuuksien sekä taimien kuljetukseen, istutukseen ja kasvuun lähtöön liittyvien riskien perusteella. 

Ahtaassa katutilassa sekä kasvutila että istutuskuoppa ovat rajallisia, kun toisella puolella on talo ja toisella puolella kulkee liikenne. Katurakenteet sekä maanalainen kunnallistekniikka rajoittavat juuristotilaa. Lisäksi istutettavien puiden ikä vaikuttaa oleellisesti kasvuun lähtöön. Nuoremmat puut soveltuvat paremmin uuteen ympäristöön. Kookkaammiksi kasvaneiden ja siten iäkkäämpien puiden siirrossa on riskinä, että ne eivät sovellukaan uuteen kasvuympäristöönsä.

– Nyt istutettavilla lajikkeilla kasvutapa on tavanomaisesta lehmuksesta poikkeava: ne ovat hillittykasvuisempia ja niiden latvus on malliltaan suippeneva, jolloin ne sopivat paremmin kapean jalkakäytävän varrelle. Kasvutapa myös vähentää latvuksen leikkaustarvetta, Karlsson sanoo.

Loput lehmukset Mechelininkadulle istutetaan syksyllä 2018. Kaikkiaan kadun varrelle istutetaan yhdeksää eri lehmuslajiketta ja yhteensä 172 puuta.