21.12.2017

Mechelininkadun kaadetut puut uusiokäyttöön

Helsingin kaupunki hyödyntää kaadettuja kaupunkipuita ja työstää niistä esimerkiksi keittiötarvikkeita. Mechelininkadun puita on lähetetty Uusix-verstaalle uusiokäyttöä varten. Puita käytetään myös luonnon monimuotoisuuden tukena.

Helsingin kaupunki pyrkii hyödyntämään pääkaupungissa kaadettuja puita monin tavoin. Puita tarjotaan eri tahojen käyttöön ja esimerkiksi veistämistä harrastavat nikkarit saattavat itse pyytää puita käyttöönsä. Puita käytetään myös luonnossa.

“Pyrimme aina tilaisuuden tullen jättämään luontoalueille puistojen tuntumaan lahorunkoja. Joskus puita viedään aivan uusiinkin kohteisiin. Näin puissa asuvat eliöt ja sienet voivat levitä ja jatkaa elämistään parhaimmillaan vuosikymmenien ajan. Samalla saadaan jatkettua puistojen monimuotoisuutta”, kertoo Juha Raisio, Helsingin kaupungin puuasiantuntija.

Uusix-verstailla syntyy keittiötarvikkeita

Mechelininkadun varrelta kaadetuista puista voi pian saada pienen muiston itselleen, sillä kaupungin Uusix-verstaille on nyt toimitettu viisi kuormallista puuta. Seuraavaksi puut sahataan pienempiin osiin ja laitetaan kuivumaan, jotta niitä pystytään työstämään.

Puupajan työnjohtaja Antti Marttila ei vielä osaa sanoa tarkalleen, mitä puista valmistetaan.

“Se riippuu puun laadusta. Jos puissa on mätää, ne joudutaan pilkkomaan pienempiin osiin. Se mitä kuntoutujat puista valmistavat, määräytyy pitkälti puupalojen koon mukaan. Todennäköisesti työstetään keittiötarvikkeita, kuten paistinlastoja tai leikkuulautoja.”

Verstaat kuuluvat Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen työllistymisen tuen yksikköön, joka järjestää kuntouttavaa työtä helsinkiläisille pitkäaikaistyöttömille. Verstailla tehdään esineitä esimerkiksi kierrätetyistä puista, tekstiileistä, metallista, langoista tai rakennusosista.

Myyntiin syksyllä 2018

“Materiaalit tulevat suurimmaksi osaksi Helsingin kaupungilta. Saimme esimerkiksi juuri paljon Suomi100-tekstiilejä, joista aiomme valmistaa kasseja, toilettilaukkuja tai muita pussukoita. Kaupungin lisäksi kierrätysmateriaaleja tulee myös isoilta firmoilta”, kertoo Uusix-verstaiden johtaja, Vuokko Oikarinen.

Uusix-verstailla tuotettuja tavaroita voi ostaa joko verstaiden omista myymälöistä tai eri puolille kaupunkia ilmestyvistä pop-up-liikkeistä.

Mechelininkadun puista valmistetut tuotteet tulevat näillä näkymin myyntiin ensi syksyn aikana, joten ensi vuonna voi ostaa Mechelininkadun lehmuksista valmistettuja tuotteita esimerkiksi joululahjoiksi.