20.12.2018

Mechelininkadun peruskorjaus korttelia vaille valmis jouluun mennessä

Päivitys 21.12.2018

Mechelininkatu 25:ssa kallio on niin pinnassa, että louhintaa ei saatu valmiiksi 21.12. mennessä, ja Eteläisen Hesperiankadun ja Caloniuksenkadun välillä uloin kaista ei ole käytössä ennen joulua. Joulun ja vuodenvaihteen ajan on kortteli remontilta rauhoitettu. Kaikilta muilta osin Mechelininkatu avattiin 2+2-kaistaiseksi perjantaina 21.12.

Alkuperäinen uutinen 18.12.2018: 

Mechelininkadun viimeisetkin vaiheet Pohjoisen Hesperiankadun ja Leppäsuonkadun välillä valmistuvat ennen joulua. Peruskorjauksessa tehtiin parissa vuodessa täydellinen kunnallistekniikka- ja rakenneremontti Nordenskiöldinaukion ja Leppäsuokadun välisellä alueella.

Tammi–helmikuun vaihteessa 2017 aloitettu Mechelininkadun peruskorjaus on kokonaisaikataulun mukaisesti valmis ennen vuodenvaihdetta.

Ennen joulua tehdään vielä viimeistelytöitä kuten pinta-asfaltointia välillä Caloniuksenkatu–Leppäsuonkatu. Tulevien päivien aikana myös rakennetaan vesihuoltolinja loppuun Museokadun ja Caloniuksenkadun välillä ja viimeistellään reunakiviä sekä asfaltointeja.

Lopullisten pinta-asfaltointien rakentaminen Pohjoisen Hesperiankadun ja Caloniuksenkadun välillä saattaa siirtyä talven säiden johdosta kevääseen 2019, mutta se ei vaikuta liikenteeseen. Jalkakäytävät, pyörätiet ja ajokaistat ovat käytettävissä jouluun 2018 mennessä.

Sata vuotta vanha kunnallistekniikka uusittu kokonaan 1,85 kilometrin pituiselta alueelta


Mechelininkadun peruskorjauksessa uusittiin Leppäsuonkadun ja Nordenskiöldin aukion välinen osuus, jonka kokonaispituus on 1,85 kilometriä. Alueen kunnallistekniikka oli yli 100 vuotta vanhaa, minkä vuoksi peruskorjausta ei voinut viivyttää.

Kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Mechelininkadulla vanhat viemäriputket, kaukolämpöputket ja kaapelivedot on korvattu uusilla. Nyt myös esimerkiksi Uusi lastensairaala saa veden uusittua putkistoa pitkin. Laaja remontti mahdollistaa sen, ettei alueella tarvitse tehdä uutta korjausta seuraavaan sataan vuoteen. Raitiokiskot on myös uusittu ja kaksi pysäkkiä yhdistetty. Näillä toimenpiteillä on tarkoitus parantaa 8-ratikan nopeutta sekä luotettavuutta.

Uusitulla pääkadulla kävelijät, pyöräilijät ja autoilijat saavat omat erilliset väylänsä, mutta kadulla on silti edelleen 2+2 kaistaa. Pyöräliikenne kulkee ajoradan tasossa olevilla pyöräkaistoilla ja yksisuuntaisilla pyöräteillä. Pyörätiejärjestelyt ovat osa kantakaupungin runkoreitin parantamista Ruoholahden ja Pasilan välillä.


Kadun puukujanne uusittu yhtenä kokonaisuutena

Mechelininkadun perinteikäs lehmuskuja oli parturoitava remontin tieltä, sillä vanhat puut tuskin olisivat selvinneet hengissä peruskorjauksesta, jossa väylä kaivetaan auki koko leveydeltään. Maanalaisten putkien ja johtojen uusiminen sekä jo valmiiksi kovia kokeneet puunjuuret olisivat olleet hankala yhtälö.

Kadulle on istutettu kokonaisuudessaan yli 170 uutta lehmustaimea; 32 ensimmäisessä vaiheessa ja 140 taimea marras-joulukuun 2018 aikana. Ahtaassa katutilassa sekä kasvutila että istutuskuoppa ovat rajallisia, kun yhdellä puolella on talo ja toisella puolella kulkee liikennettä. Tämän vuoksi alueelle on istutettu nuoria, suippoja lehmustaimia, jotka kasvavat optimaalisesti pystympään.

Haasteista riippumatta kokonaisaikataulussa maaliin

Vanhat vesihuoltolinjat on rakennettu pääosin 1920- ja 1930-luvuilla. Uudet linjat rakennettiin nyt aiempaa syvemmälle, mikä suojelee niitä esimerkiksi routimiselta. Tämän vuoksi urakan aikana jouduttiin tekemään mittavia louhintatöitä Sibeliuksen puiston edessä sekä Linnankoskenkadun ympäristössä. Tämän lisäksi tehtiin mittavasti pintalouhimista.

Tarve räjäytyksille tulee esiin aina vasta töiden edetessä, minkä vuoksi suunnitelmia räjäytyksistä ei voitu ennakkoon tehdä. Alueella oli yllättävän paljon louhittavaa, mikä hidasti aikataulua, mutta alue valmistuu kuitenkin kokonaisaikataulussa.

Lisähaasteita aikataulussa pysymiseen toivat muiden toimijoiden remontit. Esimerkiksi HSY:n Ruoholahdessa tehtävät vesihuoltotyöt vaikuttivat Mechelininkadun liikenteeseen Pohjoisen Rautatiekadun ja Porkkalankadun välillä. Mechelininkadun peruskorjauksen valmistuttua jatkaa Helen Oy vielä omia töitään Sammonkadun ja Caloniuksenkadun välillä.

Uutista päivitetty 21.12.2018